piątek, 28 lutego 2014

Kulinarnie cz. 2 Ciasto marchwiowe - Pysznie, słodko i zdrowo

      Każdy komu po raz pierwszy serwuję ciasto marchwiowe na talerzu na początku jest zdziwiony faktem, że warzywa można dodać do ciasta - w dodatku jest to marchewka. Niektórzy wręcz nawet boją się spróbować marchewkowego specjału w obawie... - no właśnie przed czym ? Tymczasem warto się jednak przekonać do tego, aby zastępować taką alternatywą tradycyjne ciasta z samej mąki, cukru oraz masła czy margaryny.
      Tak już jakoś jest, że marchewka nie kojarzyła się nam nigdy z niczym słodkim i ciepłym. Warto jednak zmienić to przyzwyczajenie i postawić na coś, czego do tej pory nie było :)

}:)!(:{
Składniki na ciasto:
ilości na tortownicę śr. 24 cm
    około 300 g startej marchewki (5 średniej wielkości sztuk)
    2 szklanka mąki pszennej
    4 jajka
    130 ml oleju (troszke ponad pół szklanki)
    120 g cukru (pół szklanki)
    3 łyżeczki cynamonu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier wanilinowy
    otarta skórka z 1 cytryny
    szczypta soli
Opcjonalna polewa:
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
płatki migdałów
Przygotowanie ciasta:
1. Jajka zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli.
2. Do powstałej masy dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, olej - wymieszać.
3. Dodać startą marchewkę i skórkę z cytryny - wymieszać łyżką.
4. Piec w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Przygotowanie polewy:
Wymienione składniki zmieszać i polać powstałą mieszanką upieczone ciasto.
Posypać płatkami migdałów.
}:)!(:{


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz