Tak już jakoś jest, że marchewka nie kojarzyła się nam nigdy z niczym słodkim i ciepłym. Warto jednak zmienić to przyzwyczajenie i postawić na coś, czego do tej pory nie było :)
}:)!(:{
Składniki na ciasto:
ilości na tortownicę śr. 24 cm
ilości na tortownicę śr. 24 cm
około 300 g startej marchewki (5 średniej wielkości sztuk)
2 szklanka mąki pszennej
4 jajka
130 ml oleju (troszke ponad pół szklanki)
120 g cukru (pół szklanki)
2 szklanka mąki pszennej
4 jajka
130 ml oleju (troszke ponad pół szklanki)
120 g cukru (pół szklanki)
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
otarta skórka z 1 cytryny
szczypta soli
szczypta soli
Opcjonalna polewa:
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
płatki migdałów
Przygotowanie ciasta:
1. Jajka zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli.
2. Do powstałej masy dodać mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, olej - wymieszać.
3. Dodać startą marchewkę i skórkę z cytryny - wymieszać łyżką.
4. Piec w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Przygotowanie polewy:
Wymienione składniki zmieszać i polać powstałą mieszanką upieczone ciasto.
Posypać płatkami migdałów.
}:)!(:{

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz