środa, 5 marca 2014

Kulinarnie cz. 3 - Fasolowe babeczki czekoladowe.

Kolejne połączenie, które wywołuje zdziwienie wśród moich kulinarnych testerów :) Czasami lepiej najpierw spróbować, a później dowiedzieć się co takiego wchodzi w skład wypieku. Przyszła pora na to, aby zapisać przepis na przepyszne babeczki czekoladowe, do których nie dodajemy ani tłuszczu, ani mąki. Rolę składnika, który ma ujednolicić ciasto na jedną masę, przejmuje tutaj dojrzały banan, natomiast mąkę dumnie będzie zastępować czerwona fasola. 

}:)!(:{

Składniki:
440 g czerwonej fasoli konserwowej
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
kilka kropel aromatu wanilinowego
2 łyżki kakao
2 dojrzałe banany

Przygotowanie:
(na 12 porcji)
1. Fasolę przepłukać na sitku i odstawić do ocieknięcia. Czekoladę roztopić.
2. Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować blenderem lub w malakserze na jednolitą masę.
3. Nałożyć do foremek i piec ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. (do suchego patyczka)
4. Udekorować cukrem pudrem.

}:)!(:{
Wartości odżywcze 1 porcji:
B: 6,5 g
W: 13,5 g
T: 5 g
Bł: 3,5 g
kcal: 125


 


Wypiek/Danie idealne dla diety redukcyjnej, na kolację czy nawet na codzienny obiad :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz