Idąc tropem jeszcze zdrowszej przekąski postanowiłam wypróbować fasolowego wypieku w jaśniejszej wersji. Muszę przyznać, że to kolejna przepyszna dawka zdrowia. Mogę powiedzieć, że babeczki są jeszcze bardziej dietetyczne od tych poprzednich, ze względu na większą ilość białka w porcji oraz mniejszą węglowodanów.
Tutaj mówimy o przybliżonych wartościach:
kcal 125
B: 8,5 g
W: 11,5 g
T: 5 g
Jak na słodką przekąskę, czy nawet samodzielny posiłek taka oferta jest kusząca :)
Składniki:
- 440 g białej fasoli konserwowej
- 1 większy banan
- 3 jajka
- tabliczka białej czekolady - 100 g
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g chudego twarogu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Tak samo jak poprzednim razem, fasolę należy odcedzić i przepłukać. Zostawić na sitku, aby trochę obciekła. Przez ten czas rozpuścić białą czekoladę.
2. Fasolę, jaja, pół torebki cukru wanilinowego,rozpuszczoną czekoladę, proszek do pieczenia, rozgnieciony/zmielony twaróg i banana zmiksować ze sobą. Najlepiej w malakserze na ostrzach lub za pomocą blendera.
3. Przełożyć jednolitą masę do silikonowych foremek na mufiny.
4. Piec w rozgrzanym na 170 stopni piekarniku przez 30 minut.
Ze względu na zawartość twarogu, lepiej smakują już przestudzone :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz